Araç gösterge paneli işaretleri

Arabanızdaki İkaz Lambaları Ne Anlama Geliyor?

Arabaların ön panelinde bulunan ikaz lambaları, isimlerinden de anlaşılacağı gibi işler yolunda gitmediğinde ya da aracın donanımı ile ilgili değişikler meydana geldiğinde sizi uyarmak için konulmuş, yardımsever araba göstergeleridir. Lambalar yandığında korku içinde trafikte kalmamanız için anlamlarını bilmeniz ya da bilgilerinizi tazelemeniz gerek. Araba kullanan yakınlarınıza görselleri gösterip anlamlarını sorarak işi oyuna da çevirebilirsiniz. İyi olan kazansın. İşte araba ikaz lambalarının anlamları:

arac-gösterge-paneli-isaretleri-2.jpgaraba-gösterge-paneli-isaretleri-2.jpg

Lambalarla ilgili araç gösterge paneli işaretleri

araç gösterge paneli işaretleri sis lambası  1- Bu işaret, Ön sis lambası açık anlamına gelir.

lambalarla ilgili gösterge paneli işaretleri  2- Araç gösterge panelindeki bu işaret, arka sis lambaları açık demektir.

gösterge paneli işareti sinyal açık  3 – Araba ön panelde bu işareti görürseniz, sinyalin açık olduğunu anlarsınız. Dörtlüler açıkken yanar. Genellikle acil durumlarda, duraklamalarda ve park ederken kullanılır.

uzun mesafe farı açık ikaz lambası  4- Bu ikaz lambası, uzun mesafeli farların açık olduğu anlamına gelen işarettir.

farlarla ilgili ikaz işaretleri  5- Arabada Kısa farlar, sinyaller ve stop lambaları açık ya da arızalı anlamına gelen uyarı lambası.

araç ikaz lambaları  6- Park, fren, arka sis, sinyal, iç aydınlatma ve plaka lambaları ile gündüz sürüş farlarından herhangi biri arızalı.

araç gösterge paneli ikaz lambaları  7- Araç gösterge panelindeki bu simge ,Dış fren ampulü arızalı anlamındadır.

oto gösterge paneli ikaz işaretleri  8- Araç ön panelindeki bu simgenin anlamı, far seviye kontrol sistemi arızasıdır.

oto ikaz lambaları far uyarısı  9- Ön paneldeki bu işaret, Adaptif ışık sistemi uyarı ışığıdır.

oto ikaz lambaları kısa far açık 10- Kısa far işareti. Kısa farlar açık ise ön panelde bu işaret görünür

dlr oto uyarı simgesi 11- DLR sembolü, araç sisteminin gün ışığında çalışırken kısa hüzmeli farları açtığını söyler.

akü arızası uyarısı 12- Bitik akü, akü arızası ,Şarj dinamosu (alternatör) arızası gibi durumlarda çıkan sembol. Akünün şarjının olmadığını gösterir. Motor çalışıyorken akü lambası yanıyorsa sıkıntı var demektir. geniş bilgi için BKNZ :Akü Arıza lambası neden yanar? Akü arıza belirtileri

araba göstergeleri dış ışık 13- Güneşe benzeyen gösterge ışığı. Araçta düzgün çalışmayan bir dış ışık olduğunu belirtir.

araba ikaz işaretleri od off 14- O/D OFF ikaz ışığı. Overdrive Kapalı.
Bu sembol aracın overdrive sisteminin manuel olarak kapatıldığını gösterir. Overdrive sistemi bir açma / kapama düğmesi tarafından kontrol edilir.

araba göstergeleri çekiş problemi 15- BCM (gövde kontrol modülü) tarafından kontrol edilen bir aydınlatma veya başka bir elektrik problemini gösterir. Tüm ışıkları kontrol edin. Bu sembol ayrıca bir çekiş kontrol  veya modüller arasındaki bir iletişim problemine de işaret edebilir.

Motorla ilgili oto uyarı lambaları

motorla ilgili oto uyarı lambaları 16- Bu uyarı lambasını görürseniz, fren pedalına basın ki motor çalışsın.

oto ikaz lambaları motorla ilgili 17-Dizel araçlarda bulunan bu arıza lambasının yanması dizel partikül filtresinin fazla kurumla dolduğu anlamına gelir. Aracınızı 4. veya 5. viteste 2000 devir/dakikanın üzerinde 15-20 dakika boyunca kullanırsanız dizel partikül filtresi temizlenecektir. Hala sönmezse servise başvurmanızda fayda vardır.

katalizör arızası uyarı lambası 18- Bu oto uyarı lambasının anlamı, Katalizör sistemi arızasıdır.

oto ikaz uyarı lambası yakıt sistemi 19- Motorla ilgili bu oto uyarı lambası, yakıt filtresindeki su seviyesi arttığını anlatır.

araç uyarı lambaları motorla ilgili 20- Motor hava filtresi kirli ya da eski anlamına gelen uyarı lambası.

oto ikaz lambaları motor soğutma sıvısı 21- Motor soğutma sıvısı fazla ısınmış.Bu uyarı göstergesinin yanması,motorun fazla ısındığı anlamına gelir. Hararet göstergesi uyarı ışığı yandığında hemen aracı durdurmanız ve motorun soğumasını beklemeniz gerekir.

 22- Araç motoru yakıt filtresi kirli ya da arızalı anlamına gelen gösterge ışığı.

araba ikaz ışıkları yakıt azalması 23- Bu oto gösterge ışığı ise yakıtın azaldığı anlamındadır. Benzin azaldığında rengi sarıdır. Bitmek üzere olduğunda kırmızılaşır. Sarı halde yandıktan sonra 20 ila 40 km daha gidebilirsiniz.

araç gösterge paneli yağ seviyesi 24- Kırmızı yağdanlık simgesi. Genellikle 3 bip sesi ile yanar. Yağ seviyesi azalmış. Gösterge panelinizde bu ikaz ışığı yanıyorsa motor yağ basıncının düşmüştür. Bu ikaz lambası yandığında aracın acilen durdurulup, yağ seviyesinin, yağ çubuğundan kontrol edilmesi ve yeterli seviyeye gelene kadar yağ eklenmesi, yetkili servise haber verilmesi gereklidir. Bazen motor yağı seviyesi yeterli olduğu halde kötü yağ kullanımından kaynaklı tıkanmalarda da bu ikaz ışığı yanabilir.

yağ sensörü uyarısı 25- Sarı yağdanlık simgesi, yanında SENSOR yazısı. Tek bir bip sesi ile birlikte yanar. Bu, yağ seviye sensöründe bir problem olduğu anlamına gelir. Emin olmak için yağ seviyesini kontrol etmelisiniz, Eğer yağ seviyesi iyi ise, ya sensör arızalanmıştır ya da sensör kablolarında bir hasar vardır. Hatalı kablolama da bu soruna yol açabilir.

minimum yağ uyarısı 26- Tek bir Bip sesi ile birlikte yağ kutusu ve “Min” metni ile SARI uyarı. Bu, yağ seviyesinin minimum eşiğe ulaştığını söyler. Çok aciliyeti olan bir uyarı değildir. Ancak mümkün olan en kısa zamanda yağ eklemeniz gerektiği anlamına gelir.

araç gösterge paneli motor arızası 27- Motor arızası.Bu uyarı göstergesi araç ilk çalıştığında yanar ve söner. Eğer aracınız hareket halindeyken bu ikaz ışığı yanmaya başladıysa veya araç çalıştıktan sonra sönmüyor ise aracınızın acilen servise götürülmesi gerekiyor demektir. Eğer yanıp sönüyorsa aracınızın servise göstermelisiniz.

araba göstergeleri motor gücü düşük 28- Motor gücünde azalma. Aracınızın ön panelinde bu simgeyi gördüyseniz, motoru denetleyen bilgisayar, sınırlı motor gücü çıkışı olduğunu belirtiyor demektir. Bu sorun genellikle profesyonel bir tarama cihazı ile teşhis gerektirir.

ön panel simgeleri change engine oil 29- Change Engine Oil uyarısı. Motor yağı ömrünün dolduğunu ve yağ değişim zamanının geldiğini gösterir.

ön panel simgeleri gaz kapağı 30- Gaz kapağı kontrol ışığı, gaz kapağının düzgün şekilde sıkılmadığını gösterir. Eğer ele alınmazsa, sıklıkla Check Engine (Motoru kontrol et) Işığı da yanacaktır.

araba göstergeleri filtre 31- DPF Işığı (Dizel araçlar için Dizel partikül filtresi uyarı simgesi):
Dizel egzoz partikül filtresi testi başarısız oldu ve servise görünmesi gerekiyor.

araba göstergeleri dizel egzos uyarısı 32- DEF Işığı (Dizel araçlar için):
Dizel egzoz sıvı seviyesinde düşüklük var anlamına gelen ikaz ışığı.

 Mekanik aksamla ilgili araç uyarı lambaları

mekanik aksamla ilgili ikaz işareti 33- Fren balataları aşınırsa bu uyarı lambası görünür. Ayrıca, balata değiştirilip fren balata sensörü değiştirilmez ise de bu ışık yanar.(Sadece fren-balata sensörlü araçlar için)

araba simgeleri awd 34- All Wheel Drive. Bu sembol, aracınızın şimdi dört tekerlekten çekişte çalıştığını söyler. Bu yandığında, tork tüm tekerleklere eşit olarak dağıtılır. Kehribar rengine de dönebilir. Bu durumda  AWD sisteminin bazı problemler yaşadığını söyleyebiliriz.

fren sıvısı uyarısı brake 35- Bu sembol, fren sıvınızın neredeyse tükendiğini gösterir. Fren sıvınız kısa süre önce değişmişse, bu soruna neden olan sızıntılar veya düşük fren balataları olduğu anlamına gelebilir.

araç ön panel mekanik aksamla ilgili 36- Bu uyarı lambası, sadece otomatik vitesli araçlarda bulunur. Otomatik vites kolunun çalışabilmesi için fren pedalına basmanız gerektiğini gösterir.

hidrolik direksiyon problemi uyarısı 37- Direksiyonun yanında ünlem işareti. Hidrolik direksiyon sistemi problemleri.

araç ön panel hava süspansiyon 38- Hava süspansiyon uyarı ışığı.

araç ön panel göstergeleri süspansiyon 39- Süspansiyon sistemi arızalanırsa bu uyarı lambası görünür.

araç ön panel göstergeleri otomatik vites 40 -Otomatik viteste sorun olursa bu araç uyarı lambası görünür.

araba uyarı simgeleri şanzıman yağı 41 – Şanzıman, uygun olmayan sıcaklıkta çalışıyor anlamına gelen uyarı simgesi. Şanzıman yağı seviyesini ve motor soğutma sıvısı seviyesini kontrol edin. Araç vites N konumundayken 5 dakika rölantide soğumasını bekleyin.

Hava koşulları ile ilgili araba ikaz ışıkları ve işaretleri

araba ön panel ikaz işaretleri 42- Dışarıdaki hava durumunu gösteren simge.

hava durumu ile ilgili araba ikaz lambaları 43- Yağış esnasında ışığın kırılma ve yansımasını hesaplayıp kontrol ünitesine bildiren aydınlık ve yağmur sensörüdür.

araç gösterge paneli buz çözme 44- Ön camın buz çözme özelliği aktif ise bu araba ikaz ışığı görünür.

araç uyarı simgeleri arka buz çözme 45- Arabanızdaki bu ikaz ışığı, Arka camın buz çözücüsü aktifse görünür. Arka camlardaki rezistans kışın camın buzlanma ve buğulanmasına karşı camı ısıtır. Yazın kullanılmaz.

araç uyarı simgeleri yağmur 46-Yağmur sensörü aktifse bu ikaz lambası yanar.

araç uyarı simgeleri cam sileceği 47- Bu ikaz lambası yanıyorsa, otomatik cam sileceği aktiftir.

araba göstergeleri buji ısıtma 48- Isıtma bujilerini gösteren uyarı lambası. (Dizel araçlar için)
Dizel araçlarda bu ışık, motor kızdırma bujilerinin ısındığını ve motorun bu ışık sönene kadar çalıştırılmaması gerektiğini gösterir. Isıtma bujisi arızalanır ise aracı çalıştırdığınızda motor uygun sıcaklığa gelene kadar egsozdan beyaz duman çıkabilir. Bu durum, ısıtma bujilerinin değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.

araç uyarı simgeleri kış modu 49- Buzlu ve kaygan yollarda kullanmanız gereken kış modu butonu.

 Sürüş ve sürüş emniyeti ile ilgili uyarı sembolleri

araç hata mesajları takip mesafesi 50- Bu araç uyarı sembolü, Takip mesafesi uyarı işaretidir.

araç arıza mesajları hız limiti 51- Hız sınırı aşıldı anlamına gelen uyarı.(Hız limiti bulunan araçlar için)

araba göstergeleri seyir kontrolü 52- Seyir kontrolü: Sürüş kontrolünün sürüş sırasında ayarlandığını gösterir.

araç arıza uyarıları sinyal 53- Sinyal vermeden şerit değiştirirseniz bu uyarı sembolü gözükür.

araç uyarıları kapı açık 54- Kapılardan herhangi biri açık olduğunu anlatan araç ikaz ışığı.

araba göstergeleri kapı 55-Bir kapının (kaput ve bagaj dahil) kapalı olmadığını gösteren uyarı. Kaput ve bagaj dahil tüm kapıları açıp kapatın. Araç bu durumda gece boyunca bırakılırsa aküyü boşaltabilir.

araç güvenlik uyarıları emniyet kemeri 56- Emniyet kemeri takılı değil anlamına gelen uyarı lambası.

arabadaki uyarı simgeleri 57- Arabanızdaki lastik basıncı düşük ya da sistemde sorun var.

arabadaki ikaz ışıkları anahtar 58- Anahtar arabada değil anlamına gelen uyarı lambası. Aynı zamanda, anahtarın çipi tanımlanamadı anlamına da gelir. ( BKNZ: İmmobilizer arızası)

araba ön paneldeki simgeler 59- Aracınızı park edip tamamen durdurduktan sonra vitesi “Park” durumuna getirdiğinizde bu ışık yanar. (otomatik vitesli araçlarda) şanzımana yük bindirmemek için önce vitesi N konumuna alıp, el frenini çekip, sonra P konumuna almanız önerilir.

araç park simgesi 60- Park etme yardım sistemi araç gösterge paneli işaretleri.

araba direksiyon kilidi uyarısı 61- Direksiyon kilidi uyarısı. Sarı renkli ise aracı servise götürmeli, kırmızı renk ise kesinlikle kullanmamalısınız.

araç uyarıları hava yastığı 62- Hava yastığı ve emniyet kemeri sistemi arızalı.

araba uyarıları eco 63- Ekonomik sürüş yaptığınızı gösteren ECO göstergesi.

otomobil uyarı simgeleri el freni 64.Araç gösterge panelindeki bu ikaz, normalde el frenini çektiğinizde yanar. Eğer sürekli görünüyorsa, fren sisteminde sorun olabilir. Bu durumda, fren hidrolik sıvısını kontrol ediniz. Eksik ise tamamlayınız. Ancak bu sizi servise kadar götürebilir. Sıvı eksilmiş ise  fren balatalarınız ömrünü tamamlamış ya da sistemde bir kaçak var demektir.

ön panel ikazları 65- Airbag sistemi kapalı ise bu uyarı simgesi görünür.

arabadaki uyarı simgeleri abs 66- ABS ikaz lambası. Kontak anahtarı “ON” konumundayken yanmazsa yandıktan sonra sönmezse ve sürüş sırasında yanarsa arızalı demektir.

araçtaki ikaz lambaları hız sabitleyici 67- Hız sabitleyici açık ise bu ikaz ışığı görünür.

araçtaki uyarı lambaları kaput açık 68- Motor kaputu açık ise bu araç ikaz ışığı, panelde görünür

araçtaki uyarıların anlamları 69- Bagaj kapağı açık anlamına gelen araç gösterge paneli işaretleri.

ön paneldeki uyarıların anlamları 70- Panelde bu simgeyi görürseniz, arabanın start sisteminde arıza vardır.

ön paneldeki simgelerin anlamları 71 – Araç cam yıkama suyunun (silecek suyu) bittiğini ve doldurulması gerektiğini anlatan sembol.

araba ikaz ışığı güvenlik uyarısı 72 – Güvenlik uyarısı: Sembol anlık olarak yanarsa, kontak anahtarının kilitlidir ve yeniden başlatmak için uygun transponder donanımlı bir tuşa ihtiyaç duyar. Araç açıkken sembol görünürse, tipik olarak güvenlik sisteminde bir arıza olduğunu gösterir.

araba uyarı ikaz esp 73 – Çekiş Kontrolü veya ESP: Aracın çekiş kontrolü / kaymayı önleme veya elektronik denge sistemi kullanımdayken yanar. Genellikle koşulların kaygan olduğunu gösteren bir gösterge ikaz ışığıdır.

araç ikaz ışıkları esp arızası 74 – ESP arızasını gösteren uyarı: Aracın çekiş kontrolü / kaymayı önleme veya elektronik denge sistemi ile ilgili bir sorun olduğunu gösterir.

yokuş aşağı yardımcısı açık 75- Yokuş aşağı yardımcısı açık anlamına gelen araba uyarı ışığı.

dinlenme uyarısı 76- Biraz dinlenmeniz gerekiyor. Belki bir kahve molası.

Bu yazımızda araç gösterge paneli işaretleri ve anlamlarına değindik. Yeni teknoloji motorlu araçların pek çoğunda bu ikaz ışıkları bulunur ve standarttır.Tabi aracınızın sınıfına ve üretim yılına bağlı olarak bazı semboller sizin aracınızda olmayabilir. Araba ikaz ışıkları ve işaretleri güvenli sürüşler ve uzun ömürlü kullanım için dizayn edilmiştir.

saygılarımla.