Suv ile Jeep (Jip) Arasında Ne Fark Var?

Bazıları yüksek sever. Bir otomobil sahibi olmanın verdiği keyif ayrıdır ama bazen prestij ve güç duygusu daha ağır basar. Yüksek arabalar ya da yüksek tasarımlı arabalar da genellikle geniş görüş mesafesi arayanlara ve yüksekten bakmak isteyenlere bu yüzden iyi gelir. Hem bu çok havalı sebeplerle hem de zorlu arazi koşullarında konforlu sürüş keyfi verdikleri için günümüzde pek çok kişi SUV ya da Jeep (jip) almak istiyor. Peki, “Jiple SUV’un farkı nedir?”, “Jip fiyatlarıyla SUV fiyatları aynı mı?”, “Jip mi SUV mu?” gibi soruların yanıtları nelerdir? Sizin için bu konuyu mercek altına aldık.

SUV ile Jeep karşılaştırması aslında bir yanlış anlamadan doğmuştur. Bunun nedenini alt paragraflarda açıklayacağız. Asıl bahsedilmesi gereken ise SUV ile crossover farkıdır. Sırayla ilerleyelim:

SUV Araç Nedir?

SUV’un açılımı “Sport Utility Vehicle”dir. “Spor amaçlı taşıt” ya da “sportif çok amaçlı araç” olarak Türkçeye çevrilebilir.
SUV araçlar hem asfalt hem de arazi kullanımı için üretilmiş, genellikle 4×4 çekişli olan, yüksek araçlardır.
SUV’larda station vagon kasa, pikap şasisi üzerine yerleştirilir.
Son derece prestijli tasarımları; asi, güçlü ve sportif bir etki yaratır. Özellikle son yıllarda üretilen bazı SUV modelleri, ekonomik yakıt tüketimi avantajı sunmaları ile dikkat çekiyor. Üstelik “Otomatik vitesli arazi aracı olmaz.” klişesi de bu yeni modellerle yıkılmaya başladı.
Araç kasa tipleri nelerdir?

4×4 araç ne demek? 4×4 ile 4×2 arasında ne fark var?

SUV araçların atası olan Willys MB, 1941-1945 yılları arasında üretilmiş ve II. Dünya Savaşı sırasında ABD’ye hizmet etmiş 4×4 araçtır. Bu araç, savaştan sonra üretilen sivil Jeep CJ’nin de ilham kaynağıdır.

Gerçek anlamda ilk SUV araç, 1975 model Jeep Cherokee’dir.

Jeep Modelleri/Jeep Ne Demek?

Jeep, bir arazi aracı markasıdır. Yani aslında Jeep’ler de birer SUV’dur. Jeep markası, zamanla bu tipteki diğer tüm araçları kapsayan bir tür adı olarak algılandığı için Jeep bir araç türüymüş gibi kullanılıyor. Oysaki Jeep bir marka, SUV ise araç türüdür.

Jip modelleri genellikle zorlu arazi koşulları için üretilmiştir ve pek çoğu 4X4 çekişlidir.
İlk Jeep’ler de Amerikan ordusu için Ford markası tarafından üretilmiştir. Sonrasında da bu zorlu arazi şartlarında yüksek görüş mesafesi sunan dayanıklı araçlar çok beğenilmiş ve sivil kullanım için de üretilmeye başlanmıştır.
Jeep’lerin bu çok havalı popülaritesi bugüne kadar geldi. Günümüzde de sıkışık İstanbul trafiğinde bile sıkça Jeep modellerine rastlıyoruz. Bu yüksek yapılı, yüksek fiyatlı araçların bol prestijli anlamları olduğu kesin. Zaten şehir içinde cip arabalarının (Jeep’i hem “jip” hem de “cip” olarak kullanan pek çok kişi mevcut) tercih edilme nedeni de sağlam ve güçlü olmaları ile birlikte genellikle bu etkileyici görünümdür.
Asıl Soru: SUV ile Crossover Farkı Nedir?

Jeep ile SUV konusu, yukarıda da belirttiğimiz gibi bir marka ve araç türü karşılaştırması olduğu için karışıklık yaratıyor. Peki SUV ile crossover arasında ne fark var?

Crossover Nedir?

Açılımı “Crossover Utility Vehicle” olan ve “CUV” şeklinde kısaltılan crossover’ın kelime anlamı İngilizcede “karşıya geçmek”tir. Aslında crossover kavramı son yıllarda çıktı ve tam olarak neyi karşıladığı tam bilinmiyor. 2008 yılında ilk kez CNN-Money’in bir yayınında “crossover araç” ifadesi kullanıldı. Biz bilinenlerle ilerleyelim:

Crossover ve SUV araçlar arasındaki temel fark şasidir. SUV araçlarda şasi, tamamen bu araçlar için üretiliyor veya pikap şasisi bulunuyor. Crossover araçlarda ise sedan, hatchback veya station wagon şasileri kullanılıyor ve araç yükseltiliyor. Yani crossover araçlar, binek otomobil şasisi üzerine yerleştiriliyor. SUV’larda ise kamyonet şasileri kullanıldığı için bagaj hacimleri daha geniş oluyor.

Crossover araçların genellikle 4×2 olması da SUV’larla aralarındaki farklardan biri. Tüm crossover’lar 4×2 değil ama çoğu öyle.

Özetle SUV, ne olduğu belli, genel olarak kabul görmüş bir kavram olduğu için birçok crossover modeli için de SUV ifadesi kullanılıyor. Crossover terimi net olmasa da şimdilik bu bahsettiğimiz özelliklerle SUV ile crossover araçlar birbirlerinden ayrılıyor.

  • BMW X5 birçok kişi tarafından büyük bir araç olması nedeniyle SUV olarak adlandırılır. Ancak BMW X5 modeli aslında BMW 5 Serisi şasisi kullanmaktadır. Sonuç olarak BMW X5 bir SUV değil Crossover modelidir. Ayrıca BMW tarafından SAV yani Sport Activity Vehicle yani Sportif Aktivite Aracı olarak adlandırılmaktadır.1.jpg