Trafikte Yayalara Düşen Görevler

Her yayanın, kendine ve sürücülere karşı sorumlulukları vardır.

1 • Kurallara Uygun Davranma

Yayalar, trafiğin en önemli unsurlarındandır. Günümüzdeki trafik kazalarının bir kısmı, yayaların trafik kurallarm, iyi bilmemeleri ve uygulamamalar,, dikkatsiz davranmaları nedeniyle olmaktadır.

Trafik kazalarından korunmanın ilk koşulu, kurallar, bilmek ve uygulamaktır.

Kazalara neden olmamak için yayalar;

• Yaya kaldırımında,

• Yaya kaldırımı yoksa bisiklet yolunda veya bankette,
• Yaya kaldırımı, banket ve bisiklet yolunun bulunmadığı iki yönlü trafiğin işlediği kara yolunda, gidiş yönüne göre taşıt yolunun sol tarafında yürümelidirler.

• Karşıya geçmek için yaya geçitlerini , trafik polisi, ışıklı trafik işaret cihazlarının bulunduğu yerleri, alt ve üst geçitleri kullanmalıdırlar

2. Kurallara Uygun Davranmayanları Uyarma

Trafik kazalarına, araç ve yol unsurundan çok, insanlar neden olmaktadır. Bunun en önemli nedeni trafik kurallarının bilinmemesi veya uygulanmamasıdır. Trafik kurallarının öğretilmesinde; okula, aileye ve kuruluşlara önemli görevler düşmektedir.
Trafik kurallarını öğrenmeli ve uygulamalıyız. Bilmeyenlere öğretmeliyiz. Trafik kurallarına uymayanları ölçülü ve nazik biçimde uyarmalıyız. Belki de uyarılarımızla, kurallara uymama sonucu olabilecek trafik kazalarını önleyebiliriz. Trafikte hatalı davrananları uyarmak insanlık görevidir.

a. Grup Hâlinde Yürüyüşler
Bir görevlinin ya da yetkilinin gözetiminde düzenli olarak yürüyen yaya grubu, varsa yaya yolunu, yoksa banketti kullanmalıdırlar. Yayalar, her iki tarafında banket bulunan yollarda, gidiş yönlerine göre sol bankette yürümek zorundadırlar.

Grup yürüyüşü, yaya yolu veya banketin olmadığı iki yönlü yollarda yapılıyorsa, taşıt yolunun en sağ tarafı kullanılır. Grup, yolda fazla yer işgal etmemelidir. Grubun önündeki ve arkasındaki kişiler, görülmeyi sağlamak amacıyla ellerine dikkat çekecek bir bayrak alırlar. Böylece sürücülerin kendilerini görmelerini sağlarlar. Taşıtların bu tür grup yürüyüşleri arasından geçmeleri yasaktır.

b. Gece Yürüyüşleri
Gece yapılan yürüyüşlerde tehlikelere karşı dikkatli olmalıyız. Örneğin; ışıklandırmanın yetersiz olduğu bir yolda, önümüzü iyi göremeyiz ve düşebiliriz. Bunun için gece yürüyüşlerinde;

• Yaya yolunda yürümeliyiz.

• Yaya yolu bulunmayan yerlerde, gidiş yönüne göre sol bankette, banket bulunmayan yerlerde ise gidiş yönüne göre yolun solunda yürümeliyiz.

• Sürücüler tarafından görünmek için elimize lamba almalıyız.

• Açık renkte, yansıtıcı özelliği olan giysiler giymeliyiz.

• Çantamıza yansıtıcı çıkartmalar yapıştırmalıyız.
Geceleyin görmemiz ve başkaları tarafından görülmemiz, bizi olabilecek tehlikelerden korur. Yayaların, koyu renk giysileriyle karanlıkta yürümeleri tehlikelidir

3. Yaya Kaldırımlı Yoldan Yürüme
Trafik akışının düzenli olması için taşıt yolu ile yaya yolu (kaldırım) ayrı ayrı düzenlenir. Yayalar için en güvenli yol, yaya kaldırımıdır. Yayalar, yaya kaldırımında ve kaldırımın sağında yürümelidirler Böylece, yayalar birbirlerinin yürüyüşlerine engel olmadan ve birbirlerine çarpmadan düzenli bir şekilde yürürler. Yayalar, kaldırımın sol bölümünü kullanırlarsa, karşıdan gelen yayaların yürüyüşünü engellerler. Bu şekildeki düzensiz yürüyüşler zaman kaybına neden olur.

4. Yaya Kaldırmısız Yoldan Yürüme
Bazı yollarda yaya kaldırımı bulunmaz. Yayalar, yaya kaldırımı bulunmayan yollarda gidiş yönlerine göre sol bankette veya varsa bisiklet yolunda yürürler. Banket ve bisiklet yolunun olmadığı yollarda gidiş yönüne göre yolun solunda yürümelidirler Böylece karşı yönden gelen sürücü, yayayı; yaya da gelen taşıtı kolaylıkla görür.

Sevgili paylaşımcılar, sürücüler kadar yayalarında trafikte ,ortak paylaşım alanında sorumlulukları vardır. Aynı zamanda her sürücüde zaman geldiğinde bir yaya olabileceğini unutmamalı, kurallara ona göre uymalıdır.

Saygılarımla ileri sürüş teknikleri eğitimci

Ahmet Baysal

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.