Kış Lastiği Nedir? Ne İşe Yarar?

Kış lastikleri, yağışlı ve soğuk havalarda otomobilin yol tutuşunu maksimum düzeyde tutabilmek için tasarlanmaktadır. Üretiminde kullanılan kauçuk malzemenin daha yumuşak olması nedeniyle lastikler daha esnek bir yapıya sahip olur ve aracın yol tutuşunu arttırır. Lastik dişi diye tabir edilen lastiğin desenli yapısının derin ve çatallı olması sayesinde lastik üzerinde biriken suyun tahliyesi daha kolay olmaktadır. Karlı ve buzlu yollarda yol tutuşunu artırmak, sürüş emniyetini tehlikeye atmamak ve konforlu bir sürüş yapmak için kış sezonunda kış lastikleri kullanılmalıdır.

Kış Lastikleri Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Kış lastikleri hakkında bilinen en büyük yanlış, sadece kar yağdığı zamanlarda kullanılacağının sanılmasıdır. Bu doğru bir bilgi değildir. Kış lastiklerinin kış sezonu boyunca kullanılması uygun görülmektedir. Daha net bir çizgi çizmek gerekirse; hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü anlarda, karlı ve buzlu yollarda mutlaka kullanılmalıdır. Dolayısıyla kış sezonu gelmeden önce lastiklerinizi değiştirmenizi öneririz

Kış Lastiği Nasıl Anlaşılır?

Kış lastiğini dört mevsim ve yazlık lastiklerden ayıran en büyük farklılık, lastik dişlerinin derinliği ve desenidir. Kış lastiklerinde daha derin ve daha çatallı bir lastik deseni bulunmaktadır. Ayrıca Lastiğin üzerinde çamur ve kar anlamına gelen M/S(mud/snow) ibaresi veya kar sembolü bulunur.

Kış Lastiği Taktırmak Zorunlu mu? Kış Lastiği Kimlere Zorunlu?

Ülkemizde zorunlu kış lastiği uygulaması, 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında şehirler arası yolcu ve yük taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu olmaktadır. Kurala uymayan sürücülere Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği oranda cezai işlem uygulanmaktadır. Kış lastiği cezası hususi araçlar için geçerli olmasa da trafiğe çıkan tüm araçların, trafik emniyetini sağlamak için bu tarihler arasında kış lastiği kullanması oldukça önemlidir.

4×4 Araçlarda Kış Lastiğine Gerek Var mı?

Otomobilinizin motor gücünün yüksek olması veya otomobilinizin 4×4 olması yol tutuşuna doğrudan etki etmemektedir. Kış lastiği kullanımı ölçüt olmaktadır. Dolayısıyla aracınıza gerektiği anlarda kış lastiği taktırmalısınız.

Zincir mi Kış Lastiği mi?

Zincir yerine kar lastiği kullanılması daha faydalıdır. Çünkü zincirin, asfalta ve otomobilin yürür aksamına zarar oluşturmaktadır. Ayrıca zincir zamanla lastiklerde yer alan çelik tellerin kırılmasına yol açan bir durumdur. Bu sebeple kış aylarında kış lastiği kullanılması gerekmektedir.

Kışlık Lastik Ömrü Kaç Yıl?

Kış lastiğinin ömrü, araca takıldıktan sonra 5 yıl içerisinde dolmaktadır. Araç hiç kullanılmasa dahi beşinci yıldan sonra lastiğin yapısı bozulmaktadır ve deforme olmaktadır. Beş yıldan önce araç lastik derinliği 3mm altına düşerse lastiklerin değiştirilmesi gerekmektedir.

Kış Lastiği Nasıl Muhafaza Edilir?

Kış lastikleri kuru ve serin yerlerde muhafaza edilmelidir. Sıcak hava ve güneş ışığı kış lastiklerinin yapısına zarar vermektedir. Mümkünse lastiklerin koruyucu bir naylona veya brandaya sarılı bir şekilde saklanmasında fayda vardır.

Kış Lastiği Nasıl Ses Yapar?

Kış lastikleri yapısı gereği diğer lastiklere göre bir miktar daha ses yapmaktadır. Derinden geliyor gibi hissedilen bu ses, sürüş konforunu etkilemeyecek düzeyde olmaktadır.

DİKKAT YASAL UYARI: Site de yayınlanan yazıların bütün hakları Ahmet Baysal adına saklıdır.
Telif hakkı kanunlarına göre yazıların bir kısmını veya tamamını kaynak göstermeden izinsiz kopyalamak, yayınlamak ve sitelerde kullanmak yasal olarak suçtur. İzin almak ve link vererek yazıları kullanmak için arayabilirsiniz.

Ahmet Baysal

ileri sürüş teknikleri eğitimci

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.